Minggu, 08 April 2012

Tat Telur


 
 
Kisah tat telur dan orang mengidam...
Kalau pun tidak mengandung. cheq sue sebenarnya dah lama sangat nak makan tat telur
Kebetulan ibu mengandung kat sekolah tu Cheq Da asyik menyebut-nyebut aje
Encik Baharun yang langsung tiada kaitan itu pun teringin jugak nak makan
Jadi, tercapailah juga hasrat di hati ni setelah tat ni dibuat minggu lepas
Dah biasa dengan resepi Hanis ni, memang menjadi dan sedap
Cuma kali ni agak terkurang serbuk kastard, so that la fillingnya agak cair sikit
 Masa memula buat tat telur ni, banyak yang rosak sebab tuang filling tanpa alas
Jadi kali ni, cheq sue terus masukkan pastry tu ke dalam paper cup
Kemudian baru tuang fillingnya
Jadi xde la masalah melekat fillingnya tu pada dulang pembakar
Bijak kan...
Diharapkan pada dua orang tu, moga2 puas hati la dengan apa yang diidamkan ni
* Pasni jangan dok mintak memacam lagi okeh!
TQ juga pada Hanis yang sudi berkongsi resepi
Wassalam...



 
TAT TELUR
 Resepi : Hanis @ MyR
 
PASTRY
200g butter
80g gula aising
360g superfine flour
1biji telur
1/2 sudu kecil esen vanila

FILLING :
1 cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula
1 cawan air
1 sudu besar tepung kastard
1/2 sudu kecil esen vanila
pewarna kuning

Cara-cara
Pukul butter dan gula sampai kembang.
Masukkan telur sedikit demi sedikit.
Masukkan tepung sampai jadi doh.
Ratakan setebal 1/2 cm dan terap dalam acuan.
Cucuk dengan garfu supaya tidak kembung. Dan bakar selama 10min pada suhu 180.
Keluarkan dan masukkan filling. Bakar lagi 10 min.
Untuk filling. Campurkan semua bahan dan gaul hingga sebati.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar