Makaroni Lapis Bakar
Update dari kampung. Adesss nyaman sungguh dingin pagi yang tak pernah nak dapat kalau dok CH. Dengan bunyi ayam, burung-burung memang tersangatlah retro.
Pagi ni cheq sue nak kongsikan satu resepi mudah yang dibuat minggu lepas. Siapa pun boleh buat sebenarnya, resepi yang berdasarkan cuba dan jaya. Cheq sue buat ni ala-ala lasagna lapis, tapi menggunakan makaroni dan vegeroni. Lebih kurang sama juga dengan yang dibuat sebelum ini cuma versi lapis ni di improve sedikit dengan penambahan sos putih. Untuk resepi ni tak ada sukatan yang khusus, main agak2 aja...cuma di bawah ni cheq sue tuliskan apa bahan2 yang telah digunakan.
Keratan rentas di dalam, tak nampak sangat lapisan sos putihnya. Kat bawah tu pula hasil yang telah selamat di santap. Wallah... Ok, selamat menjamu mata, selamat berhujung minggu. Wassalam. MAKARONI LAPIS BAKAR Resepi : Cheq Sue
Bahan & Cara AMakaroni kering / pasta (cheq sue guna makaroni &vegeroni)Ubi kentang * rebus empuk dengan sedikit bawang dan minyak masak Bahan & Cara BBawang merah, bawang putihDaging ayam kisar Sos spagetti tradisonal KIMBALLBunga kobisSos cili, sos tomatoOregano kering Garam & gula* masak macam buat sos biasa* kemudian digaulkan sebati dengan bahan A yang sudah disiapkan.* bahagian yang sudah siap ni dikatakan sebagai bahan C Bahan & Cara DBawang besarTepung gandumSusu segar / susu cairLada hitamAir * untuk hasilkan sos putih * yang penting kena 'masakkan' tepung gandum dulu supaya tidak berasa tepung dan masukkan cecair sedikit demi sedikit supaya adunan tidak bergentelBahan & Cara EKeju cheddar - sagat halusCara-cara melapis :Tuangkan satu lapisan C ke dalam loyang yang telah dilenser dengan minyak masak (boleh je kalau nak guna marjerin/butterTuangkan sos putih sehingga menutup lapisan makaroni (C)Kemudian tuangkan satu lapisan lagi makaroni dan tutup dengan baki sos putihTaburkan dengan keju cheddar sagat Bakar suhu 180'C selama 30-40 min (kalau nak garing boleh lebihkan masa)
Tidak ada komentar:
Posting Komentar