Assalamualaikum WBT & Salam Sejahtera
Annaseyo... Ewah, berbahasa Korea pulak ni apa ke hal? Bukan saya seorang saja kot yang hantu dengan drama Korea, mesti ramai lagi kawan yang turut sama suka menonton seperti saya ni. Alkisahnya saja-saja la search Korean food, ye lah, selalu tengok dalam tv kan, kimchi la, kimbap la, dubbokki la...rasa jugak macam nak buat. Nak pergi ke sana entah bila boleh dapat, jadi kita cuba la masak sendiri masakannya tu.
Jadi saya mulakan dengan satu n3 ringkas yang dinamakan soy honey glaze. Errr, korang faham sendiri la ya maksud BMnya. Glaze ni sesuai sebagai sapuan atau perapan pada ayam atau ikan yang di bakar, dan boleh juga dicampur dalam sayur-sayuran, tapi tak tahu pulak saya macam mana nak masak, kalau ada masa nanti saya kongsikan di sini pulak ya.
Masa saya dok skodeng kat laman web tu, sebenarnya berkenan dengan satu resepi menggunakan ayam, tetapi turut menggunakan campuran ni, jadi saya buat ni dulu barulah resepi ayam tu. Nanti saya kongsi di n3 lain okeh. Korang kalau ada masa tu cuba la ke laman web yang saya taruk kat bawah ni ya, memang syok sesangat tau.
Kalau ada sesape yang nak cuba tu boleh la refer resepi di bawah ni ya. Kalau agak nak pedas boleh masukkan cili sebab glaze ni agak manis juga. Terpulanglah pada citarasa memasing.
SOY HONEY GLAZE
Source : Koreanfood
Ingredients:
1/2 cup soy sauce saya guna kicap kipas udang (manis)
1/4 cup sugar
1/4 cup honey
1 tsp olive oil minyak jagung
saya tambah 1 st garam
Preparation:
Mix ingredients together until honey and sugar are dissolved.
Store in refrigerator for use on fish, chicken, and vegetables.
semua campuran ni saya masakkan sekejap atas dapur gas sehingga mendidih
********** (^__^) **********
Terima kasih atas kesudian membaca entree ini hingga ke akhirnya.
~ Wassalam ~
Tidak ada komentar:
Posting Komentar