Dah, cukup dulu membebel di petang hari ni. Marilah kita bercerita pula tentang hokkaido chiffon cake (HCC) yang cheq sue buat beberapa minggu lepas. N3 lapuk jugak...
Sebenarnya cheq sue tak dapat nak rasa macam mana rasa HCC ni, dapat makan sebijik aje weh...memang tak puas. Pada cheq sue, HCC ni memang gebu sangat, ringan dan spongy. Memang tak rugi la buat ni. Cheq sue guna cup yang agak besar, 1 adunan tu dapat tak banyak mana la, dalam 12 biji je rasanya. Kalau nak dibandingkan dengan hasil yang dibuat kawan2 yang ni tak la lawa sangat, agaknya isi penuh (walaupun dah timbang dalam 50-55g). Tak apalah, janji menjadik.
HCC ni pada saya sedap dimakan selepas semalaman. Kalau makan terus pun tak ada masalah, cuma kalau semalaman tu rasanya lagi moist dan mesra. Fillingnya tu cheq sue gunakan filling cream puff resepi daripada Honey (MyR). Sedap jugak bergandingan dengan HCC yang gebu tu. Next time boleh guna whip cream pulak. InsyaAllah cheq sue akan buat lagi sebab tak puas makan, cuma masanya tu tak tahu lah bila.
Kawan-kawan yang belum buat lagi tu sila la ambil masa membuatnya. Memang tak rugi. Sampai jumpa lagi. Wassalam.
HOKKAIDO CHIFFON CAKE
Sumber : Rahel
Bahan A:
150g tepung kek-ayak 2x
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu besar susu tepung
100g gula kastor
Bahan B:(disatukan dan dikacau rata)
70ml minyak jagung/canola oil
4 biji kuning telur
100ml susu segar
1 sudu teh strawberry paste/esen vanila
Bahan C:
4 biji putih telur
80g gula kastor
1/4 sudu teh cream of tartar
Cara:
1.Satukan bahan A di dalam mangkuk,kacau hingga rata.
2.Masukkan bahan B ke dalam campuran bahan A.Kacau hingga licin.Ketepikan.
3.Putar putih telur hingga berbuih,masukkan cream of tartar dan gula kastor sedikit demi
sedikit sambil putar sehingga naik dan kembang (stiff peaks).
4.Masukkan 1/3 adunan putih telur ke dalam bancuhan kuning telur tadi.Kacau perlahan.
Kemudian masukkan lagi 2/3 putih telur ke dalam bancuhan kuning telur dan kacau sebati
dengan perlahan.
5.Sudukan adunan ke dalam cawan kertas (letak cawan kertas di atas alat penimbang,isikan dg
adunan kek dan timbang 55g setiap satu cawan ).
6.Bakar dalam oven (rack tengah,guna api atas & bawah) pada suhu 170'C selama 20-25 minit.
(tergantung kepanasan oven masing-masing)
7.Setelah masak,keluarkan kek dari oven,biarkan sejuk selama 2-3 minit.Cucukkan nozel ke
dalam dasar kek dan paipkan kastad tadi.Taburkan permukaan kek dengan ''snow powder''
Inti Kastad:
70g instant custard powder
200g susu segar sejuk dr pt sejuk
300g dairy whipping cream-diputar hingga gebu
Cara:
1.Satukan custard powder dengan susu segar,kacau hingga pekat.
2.Masukkan whipping cream dan gaul rata.Isikan ke dalam piping bag yg telah diletak nozel
bentuk star.
7.Setelah masak,keluarkan kek dari oven,biarkan sejuk selama 2-3 minit.Cucukkan nozel ke
dalam dasar kek dan paipkan kastad tadi.Taburkan permukaan kek dengan ''snow powder''
Inti Kastad:
70g instant custard powder
200g susu segar sejuk dr pt sejuk
300g dairy whipping cream-diputar hingga gebu
Cara:
1.Satukan custard powder dengan susu segar,kacau hingga pekat.
2.Masukkan whipping cream dan gaul rata.Isikan ke dalam piping bag yg telah diletak nozel
bentuk star.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar